Wat is Generalistische Basis GGZ? 

 

Generalistische Basis GGZ voor lichte tot matige psychische aandoeningen

Vanaf 2014 valt iedereen met lichte tot matige psychische problemen onder de Generalistische Basis GGZ. Een behandeling binnen de Basis GGZ kan bestaan uit:

  • gesprekken met een psycholoog, psychotherapeut of psychiater.
  • een e-Health behandeling (e-Health is hulp bij psychische problemen via internet of e-mail).
  • een combinatie van gesprekken bij de psycholoog en e-Health.

4 zorgcategorieën

In 2014 zijn er vier zorgcategorieën (kort, middel, intensief en chronisch). Deze vier categorieën vormen samen de generalistische basis GGZ. Patiënten met psychische problemen kunnen langer dan voorheen binnen de generalistische basis GGZ worden behandeld. Dit geldt zowel voor behandeling in instellingen als door vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten. Ze worden dus niet meteen doorverwezen naar gespecialiseerde zorg. Dit betekent dat de gespecialiseerde zorg zich op meer complexe patiënten kan richten of patiënten met een hoog risico. Ook patiënten met stabiele chronische problemen die niet meer in de gespecialiseerde GGZ behandeld hoeven te worden, kunnen binnen de generalistische basis GGZ worden behandeld.


Behandelingen Basis GGZ via internet

E-Health is de benaming voor behandelingen via internet of e-mail. Dit soort behandelingen worden steeds vaker ingezet om psychische problemen te voorkomen (preventie) en voorzelfmanagement.

 

Via internet zijn er diverse testen beschikbaar om in te schatten of u een psychische stoornis hebt. Op het internet worden ook cursussen aangeboden om bijvoorbeeld uw zelfvertrouwen te vergroten of om te stoppen met piekeren. U kunt deze toepassingen gebruiken zonder verwijzing van uw huisarts of POH-GGZ. Ze zijn vaak gratis en u kunt ze ook meestal anoniem gebruiken. Let wel op dat dit geen behandeling is en u niet uitsluitend af kunt gaan op de resultaten van een dergelijke test. Het is raadzaam om contact op te nemen met een behandelaar in de basis GGZ, uw huisarts of de POH-GGZ.

 

 

Zoek een Psycholoog bij jou in de buurt:

 


Bel ons: 085-3035740

 

Wat wij bieden

  • Geen wachtlijst
  • Heldere Informatie
  • Persoonlijk Advies
  • Professionaliteit aan de telefoon

 

Partners

bigmove vitaalpunt fysius fysio bram