Hardnekkig misverstanden over relatietherapie

 

Door: Anna Roeden

 

'relatietherapie’ blijkt een veelgebruikte term in zoekmachines. Blijkbaar zijn veel mensen er nieuwsgierig naar of vragen ze zich af of ze er wat aan zouden kunnen hebben. Toch zijn er ook een paar hardnekkige misverstanden over relatietherapie. Hierbij een paar belangrijke op een rijtje:

  • ‘Als we in relatietherapie gaan, is het doel dat we onze relatie redden.'
    Dit is onjuist. Natuurlijk is dit vaak de belangrijkste motivatie om in therapie te gaan, maar het is niet per definitie de insteek. Een relatietherapeut gaat eerst jullie wensen onderzoeken en kijken of er een gemeenschappelijk doel geformuleerd kan worden.

  • ‘De therapeut zal mijn partner wel eens de waarheid vertellen.'
    Wederom onjuist: een relatietherapeut is per definitie onpartijdig. Hij of zij kijkt als objectieve buitenstaander met jullie mee en brengt communicatie,- en interactiepatronen in kaart. Juist die objectiviteit is een meerwaarde van een relatietherapeut. Dit in tegenstelling tot familie en vrienden, die goed kunnen luisteren en advies geven, maar zelden onpartijdig zijn.

  • ‘Er moet NU iets gebeuren, zo gaat het niet langer.'
    Wanneer je bij een (relatie) therapeut aanklopt, is de nood vaak hoog. Het liefste heb je gisteren een oplossing voor jullie problemen. Besef alleen dat een oplossing vaak even tijd kost. Om te werken aan een verbetering in de relatie, is het nodig dat eerst de manier van communiceren, jullie wensen en verwachtingen en de relatiecrisis in kaart gebracht worden. En dat kost tijd. Toch ervaren veel mensen het als prettig om in elk geval een of anderhalf uur per week de tijd te hebben om met elkaar te praten in therapie.

Wanneer je als stel besluit om in relatietherapie te gaan zul je zien dat er verschillende vormen zijn: EFT, cognitieve therapie, EMDR. Vraag voor je start een kennismakingsgesprek bij de therapeut aan en kijk of je je daar beiden prettig bij voelt, dat voorkomt teleurstellingen.

 

Kijk op de eigen websites van therapeuten of op het psychologen zoeksysteem van Psycholoog en praktijk om snel een goede keuze te kunnen maken.
Het succes van de relatietherapie hangt nu nog af van de match met de therapeut.