Kiezen psychologen voor literatuur of ontspanning?

 

De zomermaanden worden door veel psychologen gebruikt om weer eens in de boeken te duiken. Waar de een kiest voor literatuur en het bijspijkeren van vakkennis, gaat de ander voor ontspanning of een goede thriller. Dit boek is een echte aanrader die voorziet in vakinhoudelijke kennis, maar ook heerlijk wegleest als een roman. De ideale combinatie dus voor psychologen en psychiaters op vakantie!

 

PAAZ: Een psychiatrische roman die de werkelijkheid beschrijft

Boekrecensie PAAZ – een psychiatrische roman

Wanneer de 26-jarige Emma Nieuwenhuis, werkzaam bij een uitgeverij, wordt opgenomen op de gesloten afdeling van een ziekenhuis omdat ze vergaande zelfmoordplannen heeft, snapt ze eerst niet waar iedereen zich zo druk over maakt. Ze heeft toch een leuke vriend, dito baan maar slechts even vakantie nodig..? Dat bed dat ze bezet houdt, kan toch beter gegeven worden aan iemand die het echt nodig heeft?

Vijf maanden zijn er nodig om Emma in te laten zien dat haar depressieve klachten wel degelijk aandacht verdienen, net als haar getroebleerde jeugd met een agressief broertje. Langzaam gaat ze meer praten, meer voelen en meer van haar gedachten delen met haar psychologen en andere behandelaars.

 

Diagnose, pillen en gesprekssessies met psychologen

PAAZ is niet het eerste boek dat er geschreven is over de psychiatrie. Wat het de moeite van het lezen waard maakt is de nuchterheid en humor waarmee het verhaal is opgetekend. Nergens verzandt de schrijfster in zelfmedelijden of vals sentiment. Met haar scherpe observatievermogen als een antropoloog bezig met ‘participerende observatie’, neemt ze de lezer mee in de dagelijkse gang van zaken op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis.

De psychologen en psychiaters zijn daar vaak nog excentrieker dan de tijdelijke bewoners van de afdeling. Zo spreken de verschillende behandelaren elkaar geregeld tegen in hun diagnose, of voegen ze zonder overleg verschillende behandelgroepen samen in de vakantieperiode.

De lange dagen met de creatieve therapie en gesprekssessies, de nachten waarin Emma maar wakker blijft liggen en luistert naar haar kamergenote die uit bed valt. En de dagen waarin ze eindeloos puzzelt en gesprekken voert met medepatiënten worden nauwgezet en zonder oordeel beschreven, tot aan de dag waarop de hoofdpersoon zich beter voelt en naar huis mag.

 

Van psycholoog tot psycholoog…

Is dit boek een aanrader voor psychologen? Jazeker. Of je nu werkzaam bent op een psychiatrische afdeling of als psycholoog in de eerste lijn, dit boek geeft een inkijk in de belevingswereld van een depressieve patiënt en daarnaast drukt het je als behandelaar weer eens met je neus op de feiten dat degene die tegenover je zit zich behoorlijk angstig en ontheemd kan voelen en bovenal een mens is en niet het zoveelste dossier.

 

Dit boek lezen in de zomermaanden?

Ook leesvoer nodig voor de zomermaanden en daarmee tegelijkertijd een goed doel steunen? Ga dan eens naar de YouBeDo boekwinkel van Psycholoog en praktijk. U betaald hier dezelfde prijs als elders, maar 10% van uw aankoopbedrag wordt gedoneerd aan een goed doel naar keuze. Psycholoog en praktijk ondersteund Hersenstichting Nederland.

 

Met dank aan Anna Roeden – Gastblogger voor Psycholoog en praktijk

PAAZ – een psychiatrische roman door Myrthe v/d Meer