Geen klik met psycholoog? 5 tips voor een goede match

 

Heb je al gekozen maar voel je geen klik met je psycholoog? Of moet je nog gaan beslissen wie je wilt gaan inschakelen? Hoe weet je eigenlijk van tevoren dat jij en jouw psycholoog een goede klik zullen hebben? In een vorig blog kon je lezen je over het vinden van de juiste relatietherapeut. In dit blog vind je 5 ‘matching’ tips om te bepalen of de psycholoog van jouw keuze ook de beste keuze is.

 

Kan ik mijn psycholoog vertrouwen?

Vertrouwen is belangrijk wanneer je jouw probleem met de psycholoog bespreekt. Je wilt vrijuit kunnen praten en de garantie dat het gesprek ‘binnen de vier muren’ blijft. Heb je geen klik met je psycholoog dan zal je vertrouwen in de persoon ook niet groot zijn. Of stel je voor dat de psycholoog tijdens de sessie over haar eigen beslommeringen gaat vertellen, vertrouw je dan de professionaliteit van de psycholoog wel? Ook als je zorgvuldig ‘op papier’ jouw psycholoog hebt geselecteerd ervaar je de match pas in het eerste persoonlijke contact.

 

Waar let je op tijdens de intake? Lees hier 5 tips voor een goede match

1. Gevoel en intuïtie

Gevoel en intuïtie zijn veel ouder dan de gesproken taal. Vandaar dat je op je gevoel af kunt gaan waar het gaat over de klik die je hebt met de psycholoog. Het gevoel dat de psycholoog op dezelfde golflengte zit is belangrijk voor de match! De psycholoog helpt je op jouw weg naar de oplossing van je problemen

 

2. Overzicht behandeling en afspraken maken

Tijdens het intakegesprek merk je of de psycholoog geïnteresseerd is in de veranderingen en doelen die je wilt behalen met de therapie. Hij kan duidelijk aangeven hoe de therapie gaat helpen om je problemen op te lossen. De psycholoog is in staat om overzicht te bieden over de duur en effectiviteit van het behandeltraject. Hij voorziet je van een duidelijke uitleg wanneer de behandeling klaar is. Ook is het belangrijk dat je therapeut op tijd is en afspraken nakomt. Hij bewaakt je hulpvraag tijdens het gesprek en sluit aan bij voorgaande sessies. Zo begeleidt hij je op het pad richting de oplossing van je probleem.

 

3. Jij staat centraal

Jij kent jouw eigen probleem het beste en je hebt alles in je om het probleem op eigen kracht op te lossen. De psycholoog houdt je een spiegel voor en helpt je in het proces om je vragen te beantwoorden. De psycholoog vertelt je over het algemeen niet wat te doen en geeft geen ongevraagd advies. De psycholoog praat weinig of niet over zichzelf. Een goede psycholoog zal geen schuldigen aanwijzen en oordelen.

 

4. Afstand bewaren

De relatie met je therapeut draagt bij aan het succes van de therapie. Deze ‘relatie’ kan heel dichtbij komen en verwarrend zijn voor een cliënt. Veel mensen worden in het proces verliefd op hun psycholoog of therapeut. Een goede psycholoog houdt zich aan de beroepscode en mag daarom geen persoonlijke of seksuele relatie aangaan met een cliënt. De relatie blijft altijd zakelijk en de psycholoog zal altijd een zekere afstand bewaren in lichamelijk contact.

 

5. Vertrouwelijkheid

Het spreekt voor zich dat de therapeut de inhoud van gesprekken vertrouwelijk behandelt. Hij vertelt je daarom ook niet over persoonlijke gegevens van andere cliënten. Om het vertrouwen te sterken is het ook van belang om van tevoren te checken of de psycholoog is aangesloten bij een beroepsvereniging.

 

Met deze overzichtelijke vijf punten heb je een ‘kijkwijzer’ om te bepalen of de therapeut aansluit bij jouw verwachtingen. Succes met de match!